Aku dan ayat-ayat Harussani Zakaria

prk000012527

” Kita boleh marah kepada seseorang tetapi jangan sampai ke tahap mencaci dan menghina. Saya cuma sampaikan apa yang termaktub dalam al-Quran” .

Cacian dan cakap-cakap yang mengeji itu tidak pernah mengganggu fikiran saya. Hidup saya, tidur saya, ibadat dan kerja harian saya tidak terjejas.

Saya juga tidak pernah mengadu pada Allah atau mendoakan keburukan ke atas orang Islam yang melakukannya, malah saya mendoakan agar Allah memberi pentunjuk kepada kita semua dan umat Islam bersatu. Saya juga tidak pernah berdendam walaupun jika saya kenal orang yang melakukannya. – Datuk Seri Harussani Zakaria

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; ”Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta. – Surah al-Ankabut:2-3

untuk bacaan lanjut, sila klik  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0222&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_04.htm

=====================================================

manlukeman: cantik bukan ayat-ayat di atas tuh..aku sendiri tak tau kenapa aku cukup suka dengan ayat-ayat yang keluar dari mulut seorang yang tinggi ilmu AGAMA ye..

aku cukup hormat dengan tokoh agama yang bergelar mufti ini.. suaranya yang lantang dalam menyampaikan hukum Islam..tegas…siapa yang tak kenal Datuk Seri Harussani Zakaria..orang yang ‘outspoken’ menentang acara Sure Heboh..dia kata haram acara tuh..aku ingat lagi..ramai yang menentang apa yang diutarakan oleh mufti ini..

Aku sendiri pernah ‘kena’ dengan dia ketika aku nak buat susulan satu cerita..dia sendiri naik letih nak memperkatakan sesuatu mengenai hukum, yang jelas semua orang nampak salahnya..

Beliau tak pernah pilih bulu, orang UMNO, Pas, habis dia bantai kalau apa yang dilakukan tak betul..tak betul di sisi agama..teguran beliau berkiblat agama..

Syukur, secara kebetulan, aku mendapat satu rujukan yang terbaik dalam menangani masalah yang bersarang dalam kepala aku..aku suka..ilmu aku semakin tambah..syukur pada Tuhan..

bersedia semua..

Advertisements
  • sebaliktabir
  • February 23rd, 2009

  Kita memang sepatutnya menghormati dan menghargai masih wujudnya orang seperti ini di Malaysia dan dunia. Antara tanda kecil kiamat yang belum berlaku,namun sedikit masa lagi mungkin.. “Ulama mati tanpa mewarisi ilmunya”

 1. betul bro..aku sokong..tp syg, mungkin antara ko dan aku saja yg menghargai dan menghormati org seperti ini..

  • March
  • March 9th, 2009

  to me..
  Agama Islam adalah Agama yg Logic dan Rational..

 2. to me: tidak syak lagi..

  • osman
  • May 25th, 2009

  Betol la cakap kau tu, tapi itu dulu dan sekarang ni JOM HEBOH masuk ke PERAK dia tak tegur pulak dah berubah ke pendirian beliau yg JOM HEBOH tu haram. Itu yg saya rasa sangatx kesal tu.Kalau dia benarx nak mencegah kemungkaran kenapa beliau tak menegur pemerintah tentang HUKUM “Upacara Meletak Kalung Bunga di Tugu Negara”. Bila kena dekat pembangkang cepatx dia menegur tapi bila kena kat UMNO/BN ??????????.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: