Aku dan Bola Sepak Kelantan

klt000018723

 

Jam tepat menunjukkan pukul 10.00 malam, 31 Januari lalu..aku ingat mulanya dah nak lelap mata tapi tiba-tiba teringatkan perlawanan antara Kelantan dan Negeri Sembilan..sempat aku SMS ke saing aku, Zul untuk bertanyakan keputusan perlawanan yang dah nak habis..

kena dah ‘site’ kito..sebutir gol kena..bunyi SMS zul..langsung aku reply..gocoh la kito malam ni..selang 10 minit kemudian, zul SMS aku lagi, kena lagi sebutir..aku senyap saja..teringat balik cerita yang baru buat sebelum perlawanan berlangsung..

——————————————————————————————-

“PERTAHANAN perlu lebih ampuh jika mahu terus mencatat kemenangan yang lebih bergaya.

Meskipun mempunyai kelebihan bermain di tempat sendiri dan gelanggang keramat ini kerap menyebelahi Skud Kijang dengan merekodkan sembilan kemenangan namun ironinya gawang mereka sememangnya mudah dibolosi.

Setakat ini, gawang skuad Kijang yang digalas oleh pengaja gol, Halim Napi dan Mohd. Shahrizan Ismail melepaskan sebanyak 17 gol sama ada bermain di tempat sendiri mahupun di tempat lawan.

Pasukan lawan cukup sedar mengenai kelemahan ini dan cukup membimbangkan jika mereka memanfaatkan ia untuk mencipta kejutan.”

——————————————————————————————-

Ada betul juga rupa kenyataan diatas..Kelantan tumbang buat kali pertamanya selepas mengharungi 9 perlawanan di gelanggang keramatnya, Stadium Muhammad ke-IV, Kota Bharu di tangan Negeri Sembilan, 2-1 ekoran kesilapan pertahanan..

Sayangnya, kealpaan pertahanan bukan saja dalam perlawanan itu saja malah dalam perlawanan sebelum ini cukup jelas kelihatan, dihukum dengan total oleh pasukan lawan..

 

klt000018722

 

Akhirnya juga, penonton naik minyak..baling botol..bakar mercun..merusuh di luar stadium..yang terkena KAFA..terpaksa membayar sejumlah wang puluhan ribu ringgit kepada FAM atas kejadian yang berlaku..

Secara peribadi, aku amat mengagumi semangat yang ditunjukkan oleh pemain-pemain Kelantan..namun, perjalanan mereka masih jauh untuk membina kembali kejaguhan pasukan pantai timur ini yang suatu masa dulu cukup digeruni lawan..

Manfaatkan setiap pemain yang ada, yang ada potensi dalam skuad ini..bukan hanya sekadar jadi penumpang saja..pemain yang bermain dalam ksebelasan utama akan menentukan hala tuju sesuatu perlawanan..ini yang perlu dilihat oleh pengendalinya, Peter James Butler..

Buat fanatik Klate, mungkin susah nak dinasihatkan lagi..semangat anda memang dipuji..cuma jangan keterlaluan..berfikirlah sebelum anda terus menjadi lebih bodoh..diperbodohkan..semangat bola sepak yang kita mahu..bukan nak bergocoh..

Polis dan pengadil..kuasa anda ditangan anda..gunakanlah sebaik-baiknya..jangan sampai orang berbunyi, anda gila kuasa…

Advertisements
  • q’
  • April 8th, 2009

  penyokong kelantan harus bersikap matang dan berfikiran terbuka. jangan kolot, bermentaliti kampong, hulu dan fikiran tertutup.. begitu juga penjaga gol, dia haruslah bersifat profesional dgn mengambil kira isyarat simbol yg diberikan oleh pemain n9 mlm tadi sebagai satu kiasan…

 1. orang kelantan memang tak boleh bawak majlis. asal jumpa sama2 site kelantan memang dah hidup dalam cosmos sendiri. bongok betul. harap je negeri tadahan wahyu.

 2. Q: keras komen nih..saba..
  taiku nta: aduhai..sabo..

  • fndrocka
  • May 13th, 2009

  pasukan kelantan ada potensi. penyokong kelantan takde potensi.
  semangat kesukanan perlu ada..saluran nak menyokong juga ada..keganasan? tiada siapa yg suka.

  • halim napi
  • October 15th, 2009

  molek weh…
  nok gocoh ko???

 3. watpo nk gocoh ngn demo..kawe dpt gapo..???

 4. kami memang tak suke kelantan menang lingkop kau orang.hahahaahhahhhhhhhhhhh……………

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: