Aku dan Kenyataan Rasmi Kawan Berkaitan Isu Misi Royalti bertukar Misi Maut

Kelab Wartawan Kelantan (Kawan) kesal dengan cara pengendalian pihak kerajaan negeri selaku penganjur Misi Royalti Kelantan dalam mengatur perjalanan media ke kompleks pelantar utama Cakerawala, di Kawasan Pembangunan Bersama (JDA) di Telukan Siam baru-baru ini.

 Pihak media menerima pelawaan itu kerana awalnya dijangka cukup berfaedah untuk menyelami di sebalik isu tuntutan royaliti minyak yang kecor dijadikan isu politik.

 Juga untuk melihat dan merakan kerja-kerja pengukuran oleh juruukur khusus dibawa oleh kerajaan negeri dalam usaha menyakinkan bahawa kawasan pelantar itu berada dalam lingkungan perairan negeri serta mendapat penjelasan lanjut daripada kerajaan negeri sepanjang perjalanan.

 Namun ia bertukar menjadi suatu yang sia-sia dan membuang masa, malah cukup menyeksakan dan terdedah kepada bahaya di tengah laut begelora dalam perjalanan pergi balik sejauh selama lebih 26 jam.

 Apa yang boleh dirakam lebih awal hanyalah kisah perit perjalanan dalam bot nelayan dan gambaran pelantar minyak dari kejauhan pada lewat malam sebelum bertolak pulang.

 Catatan pengalaman pihak media yang seolah-olah memberi gambaran negatif terhadap misi yang dikepalai oleh Exco Kerajaan negeri, Datuk Husam Musa tidak harus dituding sebagai anti Pas dan anti kerajaan negeri.

 Pihak media bukan menjadi tali barut mana-mana pihak untuk untuk mencari peluang mengecam Pas dan kerajaan negeri tetapi berasaskan kemungkinan adanya nilai berita yang boleh dikutip berhubung isu itu.

 Tuduhan-tuduhan sedemikian jika terbit hanya membayangkan betapa kerajaan negeri, pemimpinnya atau pendokong parti sudah tidak lagi boleh ditegur.

 Tentunya tukang-tukang blog yang mendokong kerajaan negeri dan parti politik pemerintah tidak akan memaparkan rasa kecewa pihak media
sebagaimana yang dilaporkan oleh sebuah akhbar tempatan (Kosmo).

 Dua hari waktu tugasan terbuang kerana tidak akan sebarang kenyataan oleh kerajaan negeri selepas itu berhubung hasil kerja-kerja pengukuran jarak dan kenyataan oleh wakil kerajaan negeri.

 Ini kerana mereka pergi dalam bot berasingan milik Maritim Malaysia yang berkali ganda lebih pantas dan selamat sehingga tidak boleh dijejak.

Misi ini tidak harus ditukarkan sebagai misi pihak media untuk merasai pengalaman menjadi nelayan laut dalam atau menjadikan mereka sebagai kelompok yang dianggap `hero’.

Sewajarnya pemimpin-pemimpin negeri dan ahli politik turut dbiarkan merasaikan perjalanan hampir 28 jam ini dengan bot nelayan bersama media dan tidak sekadar 10 jam dengan bot milik Maritim malaysia.

 Tidak pula disedari rupanya, berhempas pulas hanya untuk merakamkan gambar pelantar minyak sudah menjadi suatu perjuangan untuk bangsa, agama dan negara.
Yang Benar, Presiden Kawan, Wan Zulkifli Wan Yaacob

Advertisements
    • menyilau
    • August 8th, 2009

    nak copy statment ni bleh kan..10 q

  1. silakanlah utk kebaikan.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: