Aku dan Imam Muda

Aku agak teruja melihat iklan pencarian Imam Muda di Astro Oasis sehingga aku sendiri terfikir nak cuba nasib…aku dah tengok tempat temuduga dan bercadang untuk pergi, siap dah ambil cuti lagi, cuma akhirnya aku batal hasrat untuk pergi ke temuduga..hehehheee..belum ada keberanian lagi..

Format program realiti ini dilihat memang lain daripada yang lain..biarpun sebelum ini, ada Akademi al-Quran, tapi aku rasa Imam Muda pasti memberi sesuatu kelainan dalam rencah program realiti negara..

Imam Muda adalah sebuah program siri pencarian tentang sekumpulan remaja lelaki Islam yang dihasilkan oleh Astro dengan bantuan dan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) bertujuan untuk mencari Imam Muda yang terbaik di Malaysia.

Individu yang terpilih bakal dihimpunkan di sebuah asrama selama tiga bulan bagi mempelajari dan memahami tentang hal-hal keagamaan dan kepimpinan Islam dari tokoh-tokoh ugama serta pendakwah dan pemimpin Islam terkemuka yang bertauliah dan berpengalaman.

Bakal imam-imam muda ini akan menjalani dan mengikuti jadual ketat, peraturan agama, tugas rutin dan pemahaman khusus mengenai tugas-tugas seorang Imam, pemimpin keluarga dan selaku pemimpin masyarakat setempat.

Kesemua individu ini bakal diuji setiap minggu dengan latihan amali, praktikal dan tajuk-tajuk agama serta kemasyarakatan dan kepimpinan.

Nah..semalam program ini sudah membuka tirainya dengan hidangan latihan praktikal menguruskan jenazah termasuk memandikan, mengkafan dan mengebumikan jenazah…kagum aku lihat anak-anak muda ini, ada semangat..cuma aku tak berkenan bila sampai di kubur, baca talkin sampai nak nangis.salah hukum tuh..di perkuburan tak boleh menangis, lebih-lebih lagi anda mengepalai bacaan talkin..tahu anda menghayati bacaan itu tapi tak perlu sampai menangis..lain lah kalau bertaubat…kalau mahu menangis, dinasihat supaya tidak hadir semasa pengkebumian..sikit saja aku tegur..hehehheee..

Dan aku sendiri tak sabar-sabar nak tengok..sampai terkejar-kejar aku nak balik daripada kerja sebab nak tengok program ini..apabila aku bagitau kawan-kawan, Apot, Amir,Jun,Aqmar, sebab nak balik awal langsung kena gelak…masing-masing tak caya aku nak balik awal dengan alasan tersebut..katanya, secerdik aku hanya mampu keluar dengan alasan sebegitu..nasib aku bila ikhlas, beginilah jadinya..eceh, main ayat drama pulak…

Cis…bedebah orang-orang ini mentertawakan aku..tak mengapa..suka aku la nak tengok program ini..bukan kau semua yang baca bil Astro aku…hehehehehhee…gurau saja haaaa…jangan mare..

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: