Aku dan Piagam Madinah

Membaca berita hasil kenyataan Penasihat Majlis Agama Islam Negeri Johor, Datuk Nooh Gadut mengenai Islamophobia di kalangan masyarakat barat agak mengejut aku…

Nooh menyarankan salah satu fasal dalam 47 fasal Piagam Madinah perlu didedahkan kepada masyarakat barat supaya dapat dikikiskan budaya Islamophobia…malah, Timbalan Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, kerajaan bersedia menghantar pensyarah yang pakar dalam bidang Islam untuk memberi penerangan bagi menangi masalah yang sama..

Agak kehairanan aku..dalam heboh-heboh sekarang masalah yang hampir sama berlaku dalam negara, kita duk sibuk pasal orang luar berbanding dengan masyarakat majmuk dalam negara ini..

Apa yang lebih aku tertarik adalah mengenai kajian terhadap Piagam Madinah..aku pasti ia bukan kali pertama disebut, mungkin ada orang yang popular seperti Datuk Nooh Gadut pernah menyuarakan mengenai hal ini..tapi mengapa ia tidak pernah dijadikan sesuatu yang bersifat nasional..mengapa pula sekarang, ketika orang luar yang heboh buat-buat takutkan Islam hanya kerana percaya agama suci ini bersifat ganas perlu diutamakan sedangkan benda yang sama berlaku dalam masyarakat negara ini..

Tidak bolehkan sesuatu yang dapat dilakukan dalam negara ini oleh orang-orang hebat yang bergelar pemimpin yang diangkat rakyat untuk menzahirkan pentadbiran berlandaskan piagam agung itu yang menyentuh hubungan persaudaraan sesama bukan Islam, menyeluruh dalam pelbagai bidang agama, ekonomi dan sosial..

Hanya membaca kepada Wikipedia, jelas dapat lihat bagaimana perincian itu dibuat oleh junjungan agung, Nabi Muhammad SAW dalam memastikan perangkaan pentadbiran sesebuah dapat disempurnakan..

Aku percaya, orang bukan Islam juga tahu mengenai Piagam Madinah..bukan sukar mencari maklumat mengenai perkara ini..dan yang lebih pasti, ramai juga yang tahu kehebatan piagam itu sehingga Islam mampu berkembang pesat seluruh dunia, tidak saja hanya berkampung di Madinah saja..

Atau mungkin sebenarnya, tiada sesiapa yang mampu untuk membawa dasar ini untuk menjadi sesuatu perlembagaan yang boleh membentuk negara yang terbilang..atau mungkin, tiada siapa yang mahu perkara itu berlaku…atau tiada bijak pandai dalam hal ini dalam negara kita yang berbilang kaum..atau mungkin kuasa semakin lemah sehingga ia tidak mampu dilaksanakan..atau yang lebih tepat ia tidak dapat dilakukan kerana kesilapan lampau dalam merangka pentadbiran..

Adakah benar jika ia benar-benar mampu direalisasikan ia akan mengundang rasa kurang senang, tidak puas hati di kalangan orang bukan Islam..adakah ia akan mengundang ketakutan..mengapa perlu takut sedang kehidupan umpama di syurga..aman damai dalam kepatuhan kepada piagam..jika benar, putar balik lipatan sejarah dan lihat apa yang berlaku di Madinah..

Piagam tetap piagam..ia adalah berupa undang-undang yang terpakai..yang patuh, jangan disentuh..yang enggan, bersedia untuk berperang..mudah..terlalu bertolak ansur tidak memberi sebarang natijah yang baik..

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: