Aku dan Along Spoon

 

Bukan calang-calang nak buat keputusan hukuman mati pada orang kalau dikutkan..aku pernah dengar cerita dari seorang teman selapangan, ada seorang Hakim di mahkamah di Seremban, punya susah nak jatuhkan hukuman lagi-lagi melibatkan hukuman gantung sampai mati…

Bagaimanapun, dia telah menjatuhkan hukuman tersebut sekali seumur hidup dia bertugas dan kemudian dihantui dengan keputusan dibuat sehingga sanggup minum arak dan mabuk untuk melupakan detik-detik ketika dia menjatuhkan hukuman tersebut..seolah-olah seperti menyesal..mungkin, siapa tahu..sadis juga..

Seorang anggota polis, Lans Koperal Mohamed Ya’cob Demyati tetap menjalani hukuman mati selepas gagal dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan bagi mengetepikan sabitan dan hukuman mati kerana membunuh penyanyi kumpulan Spoon, 11 tahun lalu.

Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi yang mengetuai panel tiga hakim sebulat suara mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi Seremban yang mendapati Mohamed Ya’cob bersalah terhadap tuduhan membunuh Sabi’ul Malik Shafiee atau lebih dikenali sebagai Along dan menjatuhkan hukuman mati terhadapnya.

Sedikit kronologi kes ini:

25 Disember 1999 – Penyanyi lagu Rindu Serindu-Rindunya, Sabi’ul Malik Shafiee yang lebih dikenali Along Spoon, 20, dilaporkan hilang.

6 Januari 2000 – Polis kemudian menjumpai rangka manusia dipercayai milik Along yang diikat dalam guni di lereng bukit di di Kilometer 28, Jalan Kuala Klawang-Genting Peras, Jelebu.

7 Januari 2000 –  Seorang anggota polis berpangkat Lans Koperal ditahan kerana disyaki terbabit dalam pembunuhan Along.

19 Januari 2000 – Anggota polis dari cawangan pengawal pengiring Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur,  Mohamed Ya’cob, dihadapkan ke Mahkamah Majistret Seremban atas tuduhan membunuh Along.

10 April 2002 – Mahkamah Tinggi Seremban menjatuhi hukuman mati selepas mendapati Mohamed Ya’cob bersalah terhadap tuduhan membunuh Along.

29 September 2009 – Mohamed Ya’cob membuat rayuan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bersabit dengan hukuman mati terhadapnya.

2 November 2010 – Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan hukuman mati terhadap Mohamed Ya’cob yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi Seremban sebelum ini.

Tengok sendiri kes yang popular ini..ambil masa 11 tahun..bukan senang nak buat keputusan bab-bab melibatkan nyawa orang nih..diakui banyak kes-kes pembunuhan di negara ini, ada yang tertuduh terlepas daripada hukuman meskipun telah disabitkan..ada pro kontra di sini..kadang-kadang pembuktian kes tidak cukup kukuh ataupun barisan peguam bela yang cukup handal dalam mengendalikan kes..

Nanti kita tengok babak yang lain ye..adakan orang disabitkan kesalahan membunuh..mari lihat apa kesudahannya nanti..

Advertisements
  • liyana binti saidin
  • February 28th, 2011

  hukum lah berat atas diri
  dia…biar dia rasa mcm mana deritanya along

  • Masyus
  • July 5th, 2011

  JANGAN SEKALI2 BERSIKAP CURANG, BERNIAT CURANG DAN RAPAT DGN ISTRI ORG, INILAH AKIBAT NYA.
  AKIBAT CURANG DGN ISTRI ORG, BETUL ATAU TIDAK FITNAH CURANG SUDAH CUKUP UTK MEMBUNUH.

 1. kesiang alOng . . saya anak kelahiran 1994 , sekarang nhe saya sedang mencari dan mendOwnlOad lagu2x dari kumpulan spoon , sehingga saya ingin mengikuti perkembangan spoon , dan kini saya baru tahu bahawa vokalis spoon telah pergi kepada PenciptaNya , sudah sekian lama akibat di bunuh. .

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: