Aku dan Dr. Asri Mohon Maaf Pada DSAI

Saya tidak pernah tarik balik atau menyesal dengan kenyataan mencadangkan “dinosaur-dinosaur” politik termasuk DSAI bersara. Surat terbuka saya jelas dalam hal ini. Cumanya saya hanya memohon maaf jika beliau berkecil hati. Itu adalah adab pergaulan, namun pendapat saya masih kekal sehingga kini. Dr. Mohd Asri Zainul Abidin Tokyo, Japan….capaian di sini….

Inilah klimaks pertembungan antara Dr. Asri dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, de facto Parti Keadilan Rakyat (PKR)….menarik..aku mahu lihat ia dari sudut yang berbeza..

Aku agak tertarik dengan kenyataan awal tokoh agama ini mengenai perjalanan politik Anwar Ibrahim, yang sudah sampai penghujung..tajam dan penuh kritis..bukan perkara baru kepada tokoh yang cukup hebat digelar dengan rejim pembaharuan..

Malah kenyataan kedua beliau yang menyifatkan sesetengah pemimpin politik dengan gelaran dinosaur waima dalam Barisan Nasional mahupun PKR enggan berlapang dada dan menerima hakikat daripada apa yang berlaku, merupakan momentum yang cukup..

Ditambah pula dengan kebijaksaan Utusan Malaysia membawa kenyataan bekas Mufti Perlis itu untuk tatapan pembaca, menjadikan ia sesuatu yang sangat menarik dalam arena politik..lebih warna-warni daripada kita hebohkan mengenai pilihan raya kecil yang tak sudah-sudah..

Masing-masing dengan pendapat mereka..bagi mereka yang menganggap dirinya bijak, ini adalah permainan dunia politik..mungkin sengaja dicetuskan untuk menarik perhatian..ada dalang, ada konspirasi, ada perancangan yang hebat..apa-apa pun, benar, ia memang menarik perhatian..

Akhirnya, mungkin tidak mahu isu ini berpanjangan, Dr Asri memohon maaf secara terbuka kepada Anwar Ibrahim atas kenyataan yang dikeluarkan..sekali lagi mengundang kejutan..pada aku sendiri..

Bagi aku, tidak salah mengeluarkan kenyataan itu selagi ia berlandaskan fakta dan ilmu yang ada..kebenaran itu perlu disuarakan biarpun ia pahit untuk ditelan…orang yang tidak sedar dan mula lalai perlu menerima hakikat itu..

Tidak salah juga bagi aku permohonan maaf dibuat itu meskipun tindakan itu ada betulnya..kalau mahu mencari salah dalam hal ini, pastinya ia tidak berkesudahan..tudinglah jari, sampai kiamat ia tidak akan selesai..

Lebih hebat lagi, taraf orang seperti Dr. Asri sendiri yang berbuat demikian kepada orang lain..siapa tak kenal dengan Dr Asri…

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: