Aku dan Maal Hijrah

Bait-bait lagu ini kerap dinyanyikan ketika sampai sambutan Maal Hijrah waktu zaman persekolahan..

Hijrah itu pengorbanan, Hijrah itu perjuangan, Hijrah itu persaudaraan, Hijrah membentuk perpaduan..

Detik ini merupakan peristiwa perpindahan@hijrah junjungan besar, Nabi Muhammad SAW dari Mekah ke Madinah bersama sahabat dan saudara Islam bagi mencari tapak baru untuk Islam selepas mendapat wahyu dari Allah..

Natijah daripada peristiwa ini, pelbagai kejayaan empayar Islam di bawah teraju Rasulullah..Islam berkembang seluruh dunia..

Aku tidak mahu katakan ketika itu dunia tunduk di bawah Islam, cukup dikatakan Islam memikat pemerintahan bukan Islam yang tertarik dengan agama ini meskipun negara mereka masih tidak mengucap Syahadah..

Maka, dengan Islam juga perpaduan dapat dibentuk, ia merentas entik, bangsa dan agama yang lain..Nasrani, Yahudi, Majusi mahupun agama ciptaan lain, menerima Islam sebagai agama agung..

Dunia aman damai, umpama syurga..

Peperangan tetap tidak dapat dielakkan. Itupun hanya berlaku selepas penolakan,penghinaan, pengingkaran kepada Islam. Pemerintahan Islam boleh diperkotak-katikan tapi jangan sentuh agama yang dianuti..

Sayangnya, semangat perpaduan melalui Islam semakin pudar dan ia boleh dikatakan secara total dilupakan. Hasil dakyah mereka yang anti Islam, ketakutan itu menjadi semakin tebal..tidak lupa juga perpaduan dalam Islam semakin longgar, maka deklarasi itu sukar diterima..

Siapa kata Islam itu memaksa umat agama lain mengucap Syahadah untuk aman dan sempurna..Islam menjanjikan kebahagiaan untuk semua bukan hanya umatnya. Perhalusi Islam maka kebenaran itu akan didapati..

Zaman ini, pengorbanan itu hanya untuk kepentingan diri..perjuangan itu hanya hangat tahi ayam, persaudaraan itu hanya bermatakan dunia, perpaduan itu hanya ciptaan pada bibir kata..

Semangat hijrah semakin pudar, hanya tinggal pada kemeriahan sambutan dan berkobar-kobar bait-bait lagi atas dilaungkan oleh kumpulan nasyid..

Tidak kira entik, bangsa, agama, negara dan individu termasuk aku sendiri, selami erti Hijrah sebenar..

Allahu Akhbar..

Posted with WordPress for BlackBerry.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: