Aku dan Abdul Lalil

 

Gambar di atas adalah Mohammed Abdul Lalil @ Jalil..Bukan Jalil Hamid, bukan juga sedara dekat dengan Datuk Abdul Rahman Palil..aku tak rasa ada orang kenal kalau berita ini tidak dikeluarkan..

Beliau adalah anggota polis di Balai Polis Kota Bharu, 60 tahun lalu. Ketika berumur 25 tahun, tanggal 25 Ogos 1950, beliau menyertai misi mengesan komunis di Mukim Galas, Gua Musang.

Bagaimanapun, pesawat yang dinaiki oleh Mohammed, Douglas DC-4 Dakota (KN 630) milik Tentera Udara Britain (RAF) terhempas di Kampung Penchong Gua Musang. Turut terkorban dalam nahas itu adalah 11 krew yang lain dan penumpang.

Usaha yang dilakukan oleh pihak Muzium Tentera Darat, polis, wakil kerajaan, pakar-pakar forensik Hospital Universiti Kubang Kerian dan Kumpulan Sejarah Malaysia (MHG) pada 2 November 2008 berjaya menjumpai cebisan rangka pesawat termasuk rangka seperti cebisan tengkorak dan tulang yang dipercayai milik krew dan penumpang pesawat tersebut.

Hasil ujian asid deoksiribonukleik (DNA) yang dijalankan, maka identiti Mohammed berjaya dikenal pasti..hebat ujian DNA nih..dan hebat juga pakar-pakar forensik dari HUSM yang diketuai oleh Pegawai Forensik HUSM, Dr. Zafarina Zainuddin..tahniah..kepakaran dan kesungguhan anda terbukti membuahkan hasil..

 

 

Allahyarham adalah satu-satunya anggota polis yang terlibat dalam operasi itu dan rangka Allahyarham yang tersimpan di Muzium Angkatan Tentera sebelum itu diserahkan kepada PDRM dan diberi penghormatan sebagai Wira Negara di pekarangan Masjid Bukit Aman sebaik sahaja selesai disembahyangkan sebelum dibawa untuk dikebumikan di kampung halamannya, Muar.

Yang jauh kita dekatkan, yang dekat kita mesra-mesrakan, yang mesra kita serasikan, hasil ujian DNA, keluarga Mohammed merasa bersyukur dengan penemuan tersebut meskipun hanya secebis tulang, allahyarham dapat dikebumikan dengan sempurna seperti orang Islam yang lain.

Andai tiada usaha yang dijalankan oleh orang yang bertanggungjawab termasuk ujian DNA itu, generasi baru juga mungkin tidak akan tahu mengenai kewujudan misi tersebut dan siapa yang terlibat dalam misi penting tersebut..

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: