Aku, Pahang, Johor DT (JDT) dan Pahang

kecoh

 

Kekecohan di luar Stadium Darul Makmur

 

 

kecoh1

Provokasi penyokong berlarutan di Pekan (ini sumber story daripada Bernama dan diterbitkan oleh Kosmo!)

 

ini story version aku pula yang turut dihantar semalam

Penyokong Johor DT ditahan enggan bersurai

KUANTAN – Polis mengesahkan seorang penyokong Johor Darul Takzim (Johor DT) ditahan di Ibu Pejabat Polis Pekan di sini kerana enggan mematuhi arahan supaya bersurai bagi mengelak kekecohan antara penyokong negeri itu dan Pahang berlarutan malam kelmarin.

Lelaki berumur 24 tahun itu ditahan sehingga semalam dibawah Seksyen 172 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas sebelum dibebaskan dengan jaminan polis.

Dalam kejadian kira-kira pukul 1 pagi itu, empat buah bas persiaran yang dinaiki oleh kira-kira 160 orang penyokong Johor DT hadir ke balai polis tersebut untuk membuat laporan mengenai cermin kenderaan mereka yang pecah akibat dibaling objek keras selepas menyaksikan perlawanan bola sepak di Stadium Darul Makmur di sini.

Ketua Polis Daerah Pekan, Superintendan Yahaya Othman berkata, selepas selesai membuat laporan, wakil penyokong Johor DT mula bergerak ke bas untuk pulang sebelum melihat beberapa penyokong Pahang yang berkumpul di luar balai.
Ujarnya, kekecohan kecil mula tercetus akibat provokasi kedua-dua penyokong sehingga memaksa polis bertindak untuk mententeramkan keadaan dan mengawal situasi da ripada menjadi lebih buruk.
“Keadaan berjaya dikawal selepas pihak kami berjaya menasihatkan para penyokong Pahang yang berkumpul di hadapan balai supaya bersurai.
“Seorang penyokong Johor DT ditahan kerana enggan bersurai dan menaiki bas selepas diarah berbuat demikian,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.
 Bagaimanapun katanya, bagi menjamin keselamatan pe nyokong Johor DT yang menaiki empat buah bas tersebut, polis telah mengiringi mereka sehingga ke Rompin.
 Beliau juga menafikan mengenai kejadian seorang penyokong Pahang yang cedera dalam insiden tersebut seperti yang mula tersebar melalui media sosial Facebook dan Twitter.
 Sementara itu, Timbalan Polis Daerah Kuantan, Superintendan Abdul Aziz Ahmad pula memberitahu, kekecohan yang tercetus sebaik tamat perlawanan malam kelmarin itu hanya berunsur provokasi dengan kedua penyokong saling membaling objek.
 Namun ujarnya, kecekapan kira-kira 500 anggota polis yang bertugas dapat mengawal keadaan daripada berlarutan menjadi insiden yang tidak diingini
 “Masing-masing hanya membuat provokasi sebelum ada yang bertindak membaling objek keras menyebabkan ada individu yang tercedera.
“Setakat ini tiada tangkapan dibuat namun ada beberapa individu diberi amaran kerana cuba mencetuskan ketegangan,” katanya.

 

kecoh2

 

tak sangka juga sampai macam nih sekali orang kata pada aku..tak mengapa..perkara biasa dan ini bukan pelik dan baharu untuk aku..

 

kecoh3

 

Imej di atas pula sebahagian pandangan cabuk mengenai apa yang dah jadi..malas nak komen panjang, sebabnya bukan perkara baru..perkara yang sama berulang-ulang jadi..pernah berhadapan perkara yang sama pada ketika bertugas di Kelantan..dan melihat perkara yang sama sejak mengikuti zaman perkembangan bola sepak tanah air daripada usia masih mentah lagi..

kepada seorang rakan aku katakan: cerita semalam,sorak terlarang.ulang skrip sama Kelantan dulu.menulis hanya menghidu berita

Cabuk: sebagai pemain bola sepak,saya hanya pandai main dalam padang.berlari,gelecek,sepak bola.cakap pasal bola saya tak pandai

Advertisements
    • ezqeess
    • July 2nd, 2014

    Mohon numpang promosi disini, mana-mana ghodong atau belia nak masuk Kolej Komuniti Temerloh dalam bidang Rekabentuk Perabot( lepasan SPM) , bolehlah kontek kat no koi ni 0195233829 atau 0122723104…kalau ada bakat dalam bolasepak atau futsal, boleh mewakili Kolej Komuniti Temerloh dalam sukan IPT

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: