Aku dan Gadis Jolobu (Waris Feat Hattan)

W.A.R.I.S. feat. Hattan - Gadis Jolobu

 

(Dato Hattan)
Ko jolobak ko jolbu
Tuai padi tigo tangkai
Kalau kono komat jolobu
Tak mati badan menghasai
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Tak tahu tanyo dulu jangan goma memandai-mandai

(Waris)
Kisah eh bermulo mulut ughang kampong
Kisah ramai gadis cantik kek jolobu berkampung
Ughang luar datang luar nak cari’an joki
Lain pulak jadi eh terpikek nak buek bini
Tapi silap kono komat sampai tinggalkan keluargo
Kopit bawah kotiak bini tanggungjawab lupo
Omak ayah rindu tapi dio buek bodoh
Dah takdo monyosa monangih dopan kubur

Chorus
(Dato Hattan)
Ko jolobak ko jolbu
Tuai padi tigo tangkai
Kalau kono komat jolobu
Tak mati badan menghasai
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Tak tahu tanyo dulu jangan goma memandai-mandai

(Waris)
Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo
Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio
Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan
Sobab laki boleh hidup kalau campak dalam hutan
Zaman dah boghubah adat di tolan zaman
Dah takdo mewaghisi coghito bertauladan
Apotah laie mengaku ughang nogori
Bilo tanyo suku mano nak jawab pun tak ghoti

Poie tanyo omak poie tanyo uwan
Kok takdo kosompatan buleh tanyo kawan-kawan
Aktiviti bergurindam tolah lonyap dilupokan
“sebagai suatu warisan”

Ulang Chorus

(Dato Hattan)
Wak wak makan padi si lomang dalam buluh
(Waris)
Kok dah dapek yg dicari jgn terlansung semayang subuh
(Dato Hattan)
Ayam berkokok umah ponghulu itu tando haghi nak siang
(Waris)
Kok dah dapek oghang jolobu tak sabar nunggu malam ko siang

(Waris)
Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo
Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio
Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan
Sobab laki boleh hidup kalau campak dlm hutan
Zaman dah boghubah adat di tolan zaman
Dah takdo mewaghisi coghito bertauladan
Apotah laie mengaku ughang nogori
Bilo tanyo suku mano nak jawab pun tak ghoti

Poie tanyo omak,poie tanyo uwan
Kok takdo kosompatan buleh tanyo kawan kawan
Aktiviti bergurindam tolah lonyap dilupokan
“sebagai suatu warisan”

(lirik oleh 1liriklagu.com)

Advertisements

Aku dan Ahmad Ammar Ahmad Azam

Ahmad-Ammar-Ahmad-Azam

 

 

Allahu Akhbar…Allahu Akhbar..Allahu Akhbar…cabuk ketinggalan mengenai pemergian seorang hamba Allah yang diangkat hebat pada zaman ini..Ahmad Ammar Ahmad Azam, 20, yang meninggal dunia pada 2 November lalu dikebumikan di tanah perkuburan itu yang turut menempatkan orang kenamaan Turki pada 4 November setelah mendapat keizinan Datuk Bandar Istanbul.

Bekas pelajar Maktab Tentera Diraja di Sungai Besi itu merupakan penuntut tahun dua jurusan Sejarah di Universiti Marmara (Goztepe). Dia juga sedang mendalami ilmu Tafsir dan hampir tamat pengajian.

Rakan sebumbung, Nor Aziran Yunus berkesempatan menceritakan sesuatu dalam berita yang ditulis..tahniah, anda juga antara yang terpilih untuk merakam sejarah dunia Islam ini..

 

KOS221113003C000

 

 

Aku juga diberi tanggungjawab yang sama untuk menggarap sesuatu di sebalik pemergian Ahmad Ammar yang disifatkan satu dalam sejuta..aku cuba memanfaatkan penulisan picisan aku untuk memberi gambaran yang hebat untuk arwah ini..

Sedang sibuk aku mencari maklumat, ini yang aku jumpa..

Fan Page Facebook Tribute Ahmad Ammar Ahmad Azam dan ada satu post yang cukup membuat aku tertarik..

Post itu berkaitan luahan seorang rakan baik arwah, Muhammad Ahmad Zahid, yang menceritakan pengalaman beliau bersama Ahmad Ammar. Pada yang berkesempatan menonton video sepanjang pengebumian insa terpilih ini, anak muda ini bernama Muhammad ini merupakan individu yang bertanggungjawab membaca surah al Ikhlas ketika jenazah Ammar turun ke liang lahad

Antara ayat-ayat yang cukup menyentuh hati dan memberi pengajaran pada aku

“Prnah jg beliau minta pd sy, “nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye” sy pun jwb smbil trsengheh “dah dkat ke? dgn org mna?” Beliau jwb “ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia” ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp “nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la” sy pun jwb “x yah la ckp2 mcm tu”.

“Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga)”.

 

foto-ahmad-ammar-ahmad-azam-2

 

 

al-Fatihah..

Aku dan VSCO

vsco

 

 

Klik sini :- ——>   Manlukeman Cubical

 

vsco1

Aku dan Instagram

11 2 3 4 5 6 7 8

 

 

Gambar yang dibidik mengguna kamera phone aku lalu ditepek di akaun Instagram aku – manlukeman

 

Aku dan Perangai Heboh Melawat Orang Sakit Bawa Anak Kecil

Image

 

 

Sangat tertarik membaca artikel ini Bahaya Badi Melawat Pesakit bagi anak kecil 

Rasanya pernah perasan rakan-rakan berkongsi artikel berkaitan di Facebook lama dahulu, cuma tak berkesempatan nak tepek di blog cabuk ini..

Pembacaan yang bermanfaat, ilmu yang jarang-jarang sekali diketahui mahupun diambil kisah oleh masyarakat umum..kalau bab lain, laju pula berbondon-bondon heboh nak shared, mana hujung pangkal betul atau tidak, main langgar saja..

Selain subjek yang tertera pada tajuk entry blog tersebut, aku juga tertarik dengan adab melawat pesakit yang secara halus diperjelaskan mengikut lunas-lunas agama..andai hadis itu benar dan sahih, maka bertepatan dengan situasi yang selalu berlaku di hadapan mata..kadang-kadang, aku sendiri langgar tanpa sedar..

Memendekkan masa duduk, mengurangkan bising ketika menziarah pesakit 

Bab ini, bersama-sama kita sedar…

Aku dan Hafizh Syahrin

hafiz

 

 

 

Dalam banyak2 video yang jadi viral dalam minggu ini, (Perempuan tudung pegang anjing, perempuan didakwa isteri Mat Yo maki pengawal, India sama India bergaduh pasal cara tangkap anjing, pelancaran iPhone 5S, 5C) aku pilih video Hafizh Syahrin..anak muda ini naik podium di tempat pertama di Kejuaraan Motosikal Sepanyol CEV Repsol, Sepanyol..pelumba MotoGP Petronas Raceline Malaysia…

Apa yang dia buat..ada tanya lagi..dah jadi viral, sure heboh sana sini..tak tahu, tengok sendiri video aku tepek..

Kenapa aku pilih, kenapa aku suka…Suka hati aku la sebab apa..blog aku..

Aku dan Serangan Balas (Counter Attack)

Menarik untuk dibaca mengenai Pemandu…terbeliak mata..

Hot stuff at PEMANDU drives bloggers nuts

Swallowing Taxpayer’s Money : Shut Down Pemandu 

The PM’s Screwup Team – Senarai Pegawai Pemandu, Bersih Supporters Etc 

cabuk: enggan mengulas lanjut..suka lihat saja..