Posts Tagged ‘ wartawan ’

Aku, Pok Me dan Cuit Utusan Malaysia

Image

(Gambar ihsan FB Syahril Kadir)

Beberapa rakan-rakan senior yang aku temui, mengakui bahawa siri berita yang ditulis oleh Kamaruzaman Mohamad atau lebih dikenali sebagai Pok Me merupakan berita terbaik yang pernah diangkat sebagai Anugerah Kajai..dan aku sendiri bersetuju dengan perkara tersebut..

Menembusi kem Abu Sayyaf di Pulau Sipadan dan bertemu Komander Robot, pastinya bukan calang-calang cabarannya..antara hidup dan mati, itu saja bermain dalam kepala..

Kerap berjumpa dengan dia satu ketika hayatnya namun tidak berpeluang merasa berada di bawah ‘command’ beliau..cuma berpeluang merasai ilmu-ilmu yang disampai melalui anak-anak didikan beliau..sedikit sebanyak ia dapat membantu membentuk pembawakan dalam meneruskan kerjaya dalam bidang ini..

Moga roh arwah ditempatkan dalam kalangan orang yang soleh dan dicucuri rahmat Allah.. al-fatihah

 

Bacaan menarik ditulis oleh Penolong Ketua Pengarang 1 Kumpulan Utusan Malaysia, Datuk Zaini Hassan mengenai arwah Pok Me

Pok Me, Stingray dan tuala Good Morning dalam kenangan

Advertisements

Aku dan Wan Fakhrul Wan Bakar

 

Ketika aku tulis entry ini, penama di atas sudah melaporkan diri di tempat kerja baru, padang hijau baru yang dipilih untuk meneruskan kesinambungan sebagai wartawan atau penulis sukan yang tegar…

Wan Fakhrul Wan Bakar, adalah rakan sekerja aku sejak lima tahun yang lalu..merupakan ‘junior’ beberapa bulan saja dari aku..asalnya, seorang engineer elektronik Sony selama 8 bulan sebelum beralih arah ke bidang penulisan..kerana minat, apa saja boleh jadi..

Selain merupakan rakan sepasukan dalam Futsal, banyak kenangan lain yang aku kongsi bersama Wan Fakhrul..saat-saat percintaan bersama Waziha Wahid, isterinya (kini) turut aku simpan dalam poket…termasuk detik nak berhenti kerja lebih awal dari tarikh sekarang..

Seorang yang dikenali dengan nickname Misai di kalangan peminat bola sepak terutama pasukan Selangor, kerja tangan Wan Fakhrul tak pernah mengecewakan..seorang yang sangat rajin, dedikasi dan bertanggungjawab terhadap tugas yang dipikul..perlu diakui, pemergian Wan Fakhrul merupakan satu kehilangan besar buat meja Sukan Kosmo!..

Atas sebab-sebab tertentu, Wan Fakhrul perlu mengangkat kaki untuk berganjak menaiki kapal yang baru..lebih teguh, utuh dan kukuh..apa yang tersimpan dalam benaknya, hanya kawan-kawan yng terdekat saja tau..

Selamat maju jaya untuk Wan Fakhrul di tempat baru..baca mengenai hari terakhir Wan Fakhrul di blognya

Aku dan Mamat TV Yang Popular

Minggu lepas aku hadir ke majlis makan malam pelancaran penubuhan Kelab Pemuda Ikrar Setia Malaysia di Dewan Perdana Felda..pelancaran kelab itu disempurnakan oleh Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek..

Majlis itu turut dihadiri oleh ramai belia yang merupakan ahli kepada kelab tersebut..jika dilihat, aku sangat bangga melihat kehadiran orang-orang muda itu yang sanggup berhabis RM139 sekepala untuk duduk dalam majlis yang penuh itu..kesemua yang hadir juga tampil dengan pelbagai fesyen yang menarik tak kira lelaki dan wanita, seperti yang dikatakan oleh datuk menteri..tahniah..

Habis intro aku..masuk tajuk status aku..majlis itu dikendalikan oleh dua pengacara lelaki dan wanita yang dikatakan orang popular ketika ini..seorang itu, adalah seorang wartawan dan seorang lagi adalah pengacara program hiburan..kedua-duanya mempunyai pertalian yang rapat..si wartawan mencari bahan untuk program hiburan itu dan si pengacara menjadikan bahan itu sebahagian pengisian program yang dikendalikan olehnya..

Alex (kiri)

Majlis itu turut diserikan dengan persembahan seorang belia yang bernama Alex..dia menyanyikan lagu dalam 3 bahasa iaitu Melayu, Cina dan India..hebat anak muda ini..pada mulanya, aku tidak mengenali Alex sehingga dia menyanyikan lagi berbahasa Melayu yang bertajuk Perpaduan 1Malaysia yang dicipta sendiri olehnya..sah, aku memang kenal Alex..

Selepas Alex tamat mengadakan persembahan, si pengacara lelaki memuji Alex hebat menyanyikan lagu dalam 3 bahasa termasuk menyukai lagu ciptaan Alex..namun, secara spontan, si pengacara lelaki a.k.a. Mamat TV Yang Popular bertanyakan kepada Alex dari mana Alex dapat lagu itu, adakah ia diambil dengan melihatnya di internet..

Tergamam aku sekejap..aku mula berfikir sama ada mamat itu bergurau atau sebaliknya..mungkin aku rasa mamat itu memang tak kenal Alex..atau dia tak buat homework untuk menjadi pengacara pada malam itu..sebabnya, perkara sebaliknya akan berlaku untuk menjadikan kemunculan Alex tidak sia-sia begitu saja..

Alex merupakan 10 finalis pertandingan Mencipta Lagu 1Malaysia yang dikendalikan oleh HotFM dan lagu ciptaanya itu kerap berkumandang di corong radio swasta tersebut..malah Alex pernah menjadi tetamu untuk slot yang dikendalikan oleh Faizal Ismail dan Fafau (sekarang dah ada AG)..mungkin Alex tak popular seperti artis lain yang biasa mamat itu interview tapi dia pernah berada dalam lingkungan berita yang menjadi ‘national interest’…Faizal Tahir yang menang pertandingan ini dengan lagu ciptaan Audi Mok dan lirik oleh Nur Fatimah diraikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak..

(untuk rujukan mengenai cerita Alex, boleh tengok di sini, sini.

Hairan juga aku dengan Mamat TV Yang Popular itu boleh bertabiat sedemikian..kalau diikutkan track record yang dikenali oleh orang ramai melalui penampilan di kaca televisyen, mamat ini cukup hebat bertanyakan soalan-soalan cepu emas kepada artis-artis tanah air..boleh dikatakan semua isu dalam tangan dia..tergagap-gagap artis nak jawab soalan dia..

Aduhai..alahai..sayang seribu kali sayang..nasiblah aku sorang saja kot yang kenal Alex malam tuh..jadi, aku saja yang boleh buat ulasan sikit kat Cabuk nih..jangan marah, jangan melatah yerrrr..

Aku dan Hari Pertama di Chan Sow Lin

“Esok hang ada asignment, pukul 10.30 pagi…bla..bla..bla.” kata OC pagi yang rajin sangat nak call…

Hari pertama aku di ibu pejabat, Chan Sow Lin, aku ada tugasan..mula-mula aku agak terkumam..selang beberapa minit baru aku dapat berfikir…ada baiknya begitu..kalau tak sah, ter’bongok’ aku duduk pejabat tanpa sebarang kerja nak buat..

Gang seangkatan yang turut berpindah kembali ke sini sudah aku jumpa..otai-otai lama..orang-orang HQ juga sudah aku suai kenal semula..maklumlah, lama tak jumpa…

Sehingga saat entry ini dimasukkan, aku masih lagi tidak dapat meneka ke mana akan aku tuju..maksud, ‘meja’ mana yang akan aku dipertanggungjawabkan..am, jenayah, sukan, rencana, hiburan..yang terakhir tuh, kalau boleh aku nak elakkan…semua masih teka teki sehingga bos besar aku sendiri yang sahkan..dalam taklimat bersama bos kecil tadi, cuma hanya menyentuh ‘kata-kata aluan’ saja…ditambah dengan suntikan tekanan bahawasanya yang kembali ke HQ ini adalah harapan dan tunjang syarikat…

terima kasih dengan tekanan itu..termotivasi aku sekejap..walhal aku sendiri sudah menjangkakan ayat-ayat manis sebegitu..

Jadi..ke mana aku…tunggu saja babak yang seterusnya..

Aku dan Pegawai Perhubungan Awam

Maaflah kalau ada yang terasa dengan entry aku kali ini..aku cuma mahu menulis..elok membaca, daripada sakit telinga dengar orang membebel..betul tak..

Aku paling pantang sebenarnya apabila manusia yang diberi peranan, watak dan tugasan tetapi tidak amanah dengan sebaiknya..seperti bapak, mak, yang tak mainkan peranan ajar anak masing-masing..ketua tak main peranan sebagai pemimpin dalam organisasi..sampai terlingkup syarikat..

Seperti juga peranan dalam tajuk entry aku..Pegawai Perhubungan Awam (PRO)..tak pandai menyempurnakan skop kerja yang diamanahkan…ini antara penyakit yang dah jadi kanser bernanah dan berulat di kalangan manusia yang memegang jawatan ini sejak aku bertugas di negeri ini..

Ada majlis yang aku hadiri yang bertajuk Majlis Mesra Media..di destinasi percutian, Villa Danialla Beach Resort, Pasir Puteh..aku tak nak cakap mana organisasi yang anjurkan..apa yang kau orang semua bayangkan dalam kepala..sah maknanya engkau, orang media menganggap akan diraikan..aku baca dalam buku program pun, ada sukaneka, tarik tali dan bola tampar, karaoke bersama media..seronok la wei nak datang..

Periksa realitinya..majlis yang sepatutnya menjadi mesra seperti kucar-kacir..punah..haram jadah..macam tak kisah pun kalau kelibat media ada ke tak..aku nak cerita satu persatu pun naik jelak..kata aku pandai memburukkan orang saja..nanti ada pula kata orang media nak layanan kelas satu..macam VIP..

Cukup aku sebutkan, perkara asas seperti meja ‘reserve’ untuk media pun kau tak reti nak buat..kalau ini kau tak buat, kenapa tulis tajuk majlis mesra media..mudah bukan dalil aku..

yang aku nak tekan di sini..peranan PRO itu sendiri..organisasi ini bukan kali pertama ditegur mengenai masalah dalam penganjuran majlis..pernah berlaku sebelum ini, ditegur, masih juga ulang kesilapan yang sama..ini lagi pantang aku..buat benda salah berulang-ulang..naik letih bercakap..(untuk lanjut baca mediakelantan)

PRO, tak mainkan peranan dengan baik..tugas engkau yang sepatutnya menjadikan sesuatu majlis itu berjalan baik dengan kedatangan media, habis engkau lupakan..

Punah juga mood aku..kalau ikutkan, tak nak tulis..sebab, sah aku kena jadi bahan dengan rakan bloggers, Wanfai, yang memang anti sangat dengan organisasi nih..mujur niat aku yang satu, nak bawak Dania Qistin dan mamanya, Nor main pasir dan mandi laut, tercapai..kalau tak, mahu aku tempik dalam majlis tuh..

Apa-apa pun, aku perlu juga mintak maaf pada sorang staff organisasi ini sebab jadi bahan maki aku..patutnya aku nak marah PRO tapi sebab dia muncul, tak pasal-pasal dia kena..

Sepatutnya aku perlu jadi lebih sabar..sebab dah jadi biasa dengan peel macam nih tapi entah..jadi panas baran aku tiba-tiba datang..

kepada PRO tu, aku juga nak terima kasih sebab bagi bilik untuk aku dan sekeluarga bersiap-siap..ini salah satu JANJI dalam buku program yang engkau tunaikan..

Silapnya aku..tak berambus awal-awal lepas aku dah capai niat aku..sebab dah mula hidu ada masalah akan berlaku..

aku tak condem kau teruk-teruk..tapi belajarlah dari kesilapan..kita sama-sama manusia..aku tak kata aku ni sempurna sangat..cuma, setakat aku bekerja dengan engkau, tak pernah aku buat tak senonoh dengan kau..fikirlah sendiri..

Aku dan Meja Berganjak

kurang ada ‘mood’ aku nak update entry kat blog cabuk nih..mungkin sebab tak sempat, terlalu banyak stori perlu di ‘sub’ kan..3 hari aku keje sorang..jadi aku bos, aku kuli..tak terkejar nak ngadap blog nih..cuma mampu approve komen saja..

ada bahan ringan yang aku nak masukkan..pasal member-member media aku yang rajin sangat buat hal pelik-pelik..

makan002

kita orang semua ada cover kes mahkamah melibatkan seorang pegawai polis berpangkat Inspektor yang didakwa meminta dan menerima rasuah berjumlah RM1,000..bila kes dah sebut, ingat Orang Kena Tahan (OKT) nih terus keluar, tapi dia duduk dalam..

Lama pulak..tak muncul-muncul dari pintu mahkamah..sampai perut masing-masing dah mula bunyi..dek sebab lapar, tak makan, tak minum lagi..kantin jauh..nak tinggalkan, takut kang terlepas gambar..

Jadi member aku, Fathil dapat idea alihkan kerusi meja dari kantin mahkamah sampai ke luar..biar nampak kelibat polis nh keluar..hampir-hampir nak blok pintu..gila la punye keje..nasib baik tak kena marah, tak pun kena halau..

makan

tengokla masing-masing makan..melantak betul-betul..depan pintu saja..memang taiko la budak-budak nih

Advertisements